PALEO strava

PALEO strava
Vydáno: 7.1.2016
Paleolitická strava je výživový směr, který se zaměřuje na konzumaci potravin, podle kterého se lidé stravovali v období paleolitu (starší době kamenné).  V té době člověk neznal zemědělství a živil se výhradně lovem a sběrem. Zastánci tohoto směru tvrdí, že současné lidstvo není adaptováno na novodobé potraviny a mělo by konzumovat pouze ty potraviny, pro které bylo naše tělo vyvinuto.    
 
Jídelníček zastánců PALEO směru zahrnuje konzumaci masa, ryb, vajec, hub, ořechů, ovoce a zeleniny. V jídelníčku se tedy omezují nebo se zcela vyřazují obiloviny, škroby, mléčné výrobky, luštěniny, syntetické a rafinované cukry a alkohol – zkrátka všechny průmyslově vyrobené potraviny.  
 
PALEO strava je bohatá na bílkoviny a tuky, naopak je chudá na sacharidy. Mnozí zastánci tohoto směru se k tomuto jídelníčku upínají právě za účelem zdravějšího způsobu života a ve snaze zhubnout. PALEO strava však není vhodná pro každého.  Nadměrný příjem bílkovin ve stravě může způsobovat potíže s ledvinami. Dále může docházet k únavě a ztrátě energie z důvodu nízkého příjmu sacharidů do té doby, než se tělo na tuto stravu adaptuje. Příčinou je minimální konzumace příloh. PALEO strava také často přispívá k aterosklerotickým komplikacím vlivem vysokého množství tuku v jídelníčku se současnou sníženou pohybovou aktivitou novodobé populace. PALEO má ale i svá pozitiva. V případě, že je dodržována vyšší pohybová aktivita jedince, lze při paleolitické stravě příjmem nízkého množství cukru a vyššího podílu bílkovin v jídelníčku dosáhnout pevné postavy a současně redukovat hmotnost.     
                                 
Bc. Kateřina Báňová       
Registrovaný nutriční terapeut