Hypofunkce / hyperfunkce štítné žlázy vs hubnutí

Vydáno: 13.1.2019

Štítná žláza je malý endokrinní orgán, který se nachází na přední straně krku těsně pod ohryzkem. Produkuje hormony trijodtyronin a tyroxin, které uvolňuje do krve a tím ovlivňuje rychlost látkové výměny, spotřebu kyslíku, srdeční rytmus, růst a vývoj, ale také metabolismus – tedy to, jak rychle tělo dokáže spálit cukry a tuky.

Při správném fungování potřebuje štítná žláza dostatek jódu. Obsahují ho zejména mořské ryby a řasy. Jelikož česká populace konzumuje mořské ryby velmi zřídka, začali výrobci obohacovat jódem i kuchyňskou sůl. Jód ale najdeme v menším množství i v mléčných výrobcích, listové zelenině, ořeších a také v minerálních vodách. Doporučená denní dávka se uvádí kolem 200 μg.

Mezi nejčastější onemocnění štítné žlázy patří hyperthyreóza a hypothyreóza. Hyperthyreóza neboli hyperfunkce štítné žlázy postihuje častěji ženy než muže. Dochází při ní k větší produkci hormonů, než tělo potřebuje. Projevuje se celkovým “zrychlením organismu“. Tito lidé mají kromě typických příznaků jako je nadměrné pocení, zrychlený tep, vyšší krevní tlak, struma, vypouklé oči, také zrychlenou střevní činnost. Často trpí průjmy a i přes zvýšenou chuť k jídlu ubývají na váze. Léčba spočívá v podání léků snižující tvorbu hormonů.

U hypothyreózy naopak dochází k nedostatečné sekreci hormonů. Projevuje se nejen únavou, poruchami srdečního rytmu, menstruačního cyklu, ale také celkovým “zpomalením metabolismu“, což má vliv na snadnější přibývání hmotnosti a zhoršeným odbouráváním tuků. Tělo tedy reaguje na hubnutí pomaleji, Léčba spočívá v podávání hormonů (Letrox/Euthyrox). Při hypofunkci platí několik zásad a to zejména zařazovat co nejvíce přirozených zdrojů jódu (mořské ryby, řasy), ořechy, listová zelenina,… Omezit košťálovou zeleninu (květák, brokolice, kapusta), která brání štítné žláze využití a hromadění jódu. Vhodné je zpomalený metabolismus stimulovat pravidelnou stravou po 3-4 hodinách, dbát na dostatečný pitný režim (čistá voda, slabé čaje). Základním předpokladem pro rychlost metabolismu je také udržení svalové hmoty, která pomáhá tuky lépe spalovat. Proto je důležité kromě aerobní aktivity zařazovat i posilovací cviky.

Pokud je při hyper nebo hypofunkci štítná žláza správně kompenzovaná vhodnými léky, nebývá s hubnutím problém.

Bc. Kateřina Báňová
Registrovaný nutriční terapeut