PROTEINOVÁ DIETA – nepouštějte se do ní sami

Vydáno: 12.1.2019

Proteinová neboli bílkovinná dieta se stala v posledních letech velmi oblíbeným módním hitem. Přesto ale nejde o žádnou novinku. Hodně se podobá dřívější Atkinsonově dietě. Spočívá v radikálním omezení příjmu sacharidů a tuků a zvýšené konzumaci bílkovin (masa, ryby, vejce, mléčné výrobky,…). Při běžných “hladovějících“ dietách se tělo nejprve zbavuje svalů, tím se však snižuje bazální metabolismus. Pokud ale tělu dopřejete bílkoviny, svaly nezmizí a bazální metabolismus si tak udržíte. Jelikož je tento druh diety velmi účinný, využila toho i řada francouzských firem, které začaly vyrábět vysokoproteinové prášky, ze kterých si můžete připravit chutná jídla instantním způsobem nebo pouze smícháním s vodou, což je pro klienty rychlé a příjemné. Navíc se nedostavují pocity hladu, jelikož bílkoviny mají vysokou sytivost. Klient má takto pocit, že konzumuje kvalitní potraviny, které mu tvoří pestrý jídelníček. Přesto si ale neuvědomuje, že jde především o proteiny a tím často dochází k nevyváženému příjmu důležitých prvků (vitamíny, minerální látky, vláknina,…), jelikož tato strava není plnohodnotná. Nedostatek minerálů oslabuje imunitní systém a to způsobuje častější nachlazení nebo záněty.

Přestože výrobci vysokoproteinových diet slibují výraznou redukci hmotnosti v poměrně krátké době, není tato dieta vhodná pro každého a rozhodně by se klient do této diety neměl pouštět sám bez odborného dohledu. Člověk by měl v denní dávce přijmout kolem 1g bílkovin/ kg tělesné hmotnosti/ den. Při proteinové dietě lze toto množství bílkovin krátkodobě navýšit. Pokud se ale do této diety pustí klient sám bez odborného dohledu, pouští se do zdravotního rizika. Vysoký příjem bílkovin totiž ohrožuje ledviny a u některých jedinců to může mít za následek dokonce až selhání ledvin. Vysokoproteinová dieta se dále nedoporučuje u těhotných a kojících matek, u onkologicky nemocných a u lidí s oslabenou funkcí jater a výše zmiňovaných ledvin.

V krátkém časovém období však zdravému člověku navýšení bílkovin neublíží. Je potřeba si ale uvědomit, že proteinová dieta se řadí mezi tzv. krátkodobé diety. K trvalému úbytku hmotnosti vede pouze dlouhodobá změna stravovacích návyků. Pokud se tedy proteinová dieta ukončí předčasně a klient se vrátí nazpět k původním stravovacím návykům, začne tělo intenzivněji ukládat potravu do tukových zásob (jojo efekt) a tím si přeruší proces k dlouhodobé úpravě jídelníčků. Odborný dohled při této dietě, naučení správného přechodu mezi proteinovou dietou a racionálním jídelníčkem a neustálá motivace klienta je tedy při této dietě nezbytná.

Bc. Kateřina Báňová
registrovaný nutriční terapeut