Vegetariánství

Vydáno: 11.1.2019

Vegetariánství je životní styl, ke kterému se lidé často upínají buď pro zdravější způsob života nebo z důvodu nesouhlasu se zabíjením zvířat. Příznivci vegetariánství odmítají jíst maso nebo zároveň i potraviny živočišného původu. Dle toho je také můžeme dělit na LAKTOVOOVEGETARIÁNY (odmítají pouze maso), LAKTOVEGETARIÁNY (odmítají jíst kromě masa i vejce) a OVOVEGETARIÁNY (odmítají jíst maso a mléčné výrobky).

Vegetariánství má svá pozitiva, ale může nést i jistá rizika.

Vegetariáni často mívají nízký příjem vitamínu B2, jehož hlavním zdrojem jsou kromě kvasnic také játra, mléko nebo maso. Typický je i nízký příjem vitamínu B12 obsaženého výhradně v živočišných produktech (mléko, sýr). Také se setkáváme s deficitem vitamínu D, který je obsažen v rybím tuku. Z minerálních prvků často chybí v jídelníčku železo, vápník a selen.

Problém může nastat zejména u dětí, které díky malému žaludku nejsou schopné sníst dostatečné množství objemné vegetariánské stravy a tím se dostávat do deficitů výše zmíněných vitamínů a minerálů. Tyto děti bývají malého vzrůstu a často trpí anémií.

Pokud je však jídelníček vegetariána správně poskládaný, nenese žádná rizika. Například tzv. „Semivegetariánství“, kdy se navíc konzumuje i drůbeží maso a ryby, je považováno za jednu z nejzdravějších diet vůbec. Mezi vegetariány se vyskytuje méně infarktů a kardiovaskulárních onemocnění. Všeobecně mívají menší potíže s cholesterolem a krevním tlakem. Vegetariáni také netrpí tolik obezitou jako osoby s nevegetariánskou stravou, jelikož nekonzumují živočišné tuky.

Bc. Kateřina Báňová
Registrovaný nutriční terapeut