NEJVĚTŠÍ MÝTY O DIETÁCH

NEJVĚTŠÍ MÝTY O DIETÁCH
Vydáno: 3.3.2019

 

Všichni jsme jistě slyšeli různé názory na různé diety. Jak ale poznat, co je a není pravda a na co si dát při hubnutí pozor? Vybrali jsme pro Vás několik nejčastějších mýtů o dietách.

 

Musím jíst 5x-6x denně, jinak nezhubnu

Pravidelná strava je samozřejmě důležitá. Tělo potřebuje přijímat živiny v pravidelných intervalech. Pokud tělo živinově strádá, začne čerpat živiny ze svalové hmoty a ukládat si zásoby do tuku. Ne však každému jíst takto často vyhovuje. Pokud se rozhodnete třeba jen pro 2-3 jídla denně, rozhodně na tom není nic špatného. V tomto případě ale mějte na paměti, že každé jídlo musí být živinově bohatší. Mělo by obsahovat kvalitní bílkoviny, tuky, dostatek vlákniny a ideálně 500g zeleniny s převahou bílé a zelené.

 

Když budu chtít zhubnout, už si nikdy nebudu moci dát…

Pokud chcete zhubnout, je potřeba si uvědomit, co vše jste pro to schopni udělat. Něco pro to pochopitelně budete muset obětovat. Neznamená to ale vše si odpírat. Lepší je si dávat postupné cíle a za každý úspěch si dopřát odměnu např. 1x týdně kousek hořké čokolády určitě neublíží.

 

Vyřadím pečivo a lepek, budu rychleji hubnout

Je pravda, že při vynechání pečiva bývá hubnutí úspěšnější. Nezávisí to ale tak na samotném pečivu, jak si většina myslí, ale na tom, že odbourají v jídelníčku nadbytečné sacharidy. Tělo pak rychleji začne spalovat tuky. Pokud ale netrpíme celiakií nebo intolerancí na lepek, není důvod, proč bychom se mu museli vyhýbat. Nejlépe uděláme, když vyměníme pšeničné pečivo, v němž je lepek agresivnější, za kvalitnější žitný kváskový chléb, ve kterém je lepek mnohem lépe stravitelnější.

 

Zařadím více pohybu a nemusím si odepírat nezdravá jídla

Hubnutí nezáleží jen na pohybové aktivitě. Mnohem důležitější je dodržování správného a plnohodnotného jídelníčku, který tvoří 70% úspěchu. Pohyb je také důležitý, jelikož nám pomáhá udržovat svalovou hmotu a přispívá ke zlepšení bazálního metabolismu, tvoří však jen 30% úspěchu. Nezapomínejme tedy na správné stravování.

 

Nepřiměřené množství pohybu

Pohyb je důležitou součástí při hubnutí, ale rozhodně neprospívá trávit v posilovně každý den. Tělo potřebuje po sportu regenerovat. Nejvhodnější je zařazovat pravidelný pohyb obden - tzn. 3-4x do týdne.

 

Vyměním potraviny za light výrobky

Ve výrobcích light nalezneme méně tuku, ale neznamená to, že obsahují méně kalorií.  Tuk často bývá nahrazen jinými složkami např. škrobem. Pokud tedy porovnáme tyto hodnoty například u jogurtu, zjistíme, že jogurt light může obsahovat v tomto případě i více sacharidů než běžné jogurty do 3,5% tuku. Často pak tyto výrobky mívají dokonce i vyšší energetickou hodnotu než ty běžné.

 

 

Bc. Kateřina Báňová
registrovaný nutriční terapeut