Noční směny - stravování

Noční směny - stravování
Vydáno: 3.3.2020

Pro lidské tělo je nejpřirozenější běžný denní režim, při kterém přes den chodíte do práce a večer jdete spát. Je potřeba si uvědomit, že člověk není noční tvor. Lidské tělo je nastaveno tak, že ve dne pracuje a v noci regeneruje tzn. že všechny funkce včetně trávení jsou utlumeny. V případě, že pracujete na noční směny se Váš organismus musí vyrovnat s faktem, že nemůže v noci regenerovat a odpočívat, ale musí pracovat. Lidé pracující na směny mají větší predispozice k obezitě. Je to dáno především nedostatkem spánku. Stravováním v noci si také rozhazujete jak trávicí enzymy, tak i slinivku. Lidé pracující v noci mají zvýšené hladiny hormonů, což způsobuje vyšší chutě k jídlu. Tělo během noci však energie tolik nevyužije a dochází tak k jejímu ukládání do kožního tuku.

Ve stravování při práci na směny velmi záleží na tom, jakou práci člověk vykonává. Při manuální a fyzicky náročnější práci musí člověk schopen vydržet a fungovat v plném výkonu. Z tohoto důvodu by stravování v noci mělo být pravidelné, ale odlehčené. K zabránění hladu a únavy jezte každé 3 hodiny. Volte však jídla „svačinkového“ typu, nikoli příliš vydatná. Přemíra bílkovin a tuků se hůře tráví, proto v noci opatrně s masem – je hůře stravitelné.

 

Rozložení jídel během noční směny:

Začněte večeří (kolem 18. hodiny), která dodá tělu potřebné bílkoviny (ryba, libové maso, tofu,…). Přidejte porci přílohy (neloupaná rýže, kuskus, bulgur, brambory,…) a nezapomeňte na zeleninu (tepelně upravenou nebo syrovou). Poté už budete volit pouze malé svačinky po 3 hodinách.

Ještě ve večerních hodinách si můžete dopřát kousek celozrnného pečiva nebo knackebrot s tvarohovou, vajíčkovou nebo rybičkovou pomazánkou a přidat kousek zeleniny. Později večer už nejezte ovoce ani jiné zdroje sacharidů (pečivo, přílohy).

Během noční směny je vhodné zařadit mléčné výrobky např. kefír, bílý jogurt anebo polévku – nejlépe masový vývar se zeleninou bez nudlí a bez zahuštění.

Poslední jídlo si dejte dvě až tři hodiny před spaním. Porce by měla být opět pouze o velikosti přesnídávky a bez sacharidů. Po příchodu z noční směny si dopřejte alespoň 6ti hodinový spánek a po probuzení se najezte – jídlo může mít charakter snídaně i oběda dle vaší preference.

Dodržujte pitný režim. Raději pijte více v dopoledních nebo v případě, že dopoledne spíte, v odpoledních hodinách. Večer pijte samozřejmě také, ale už v menším množství.